Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Κόμικς και οικογένεια

Όντας γονιός τα τελευταία 9,5 χρόνια, θέλοντας ή μη γνωρίζω ότι ταινία animation κυκλοφορεί (οι περισσότερες είναι καταπληκτικές, πράγματι....).

Εκτός αυτού θυμήθηκα και πάλι τα ''Κλασσικά'' της Disney, τον Asterix, τον Lucky Luke κ.ά.

Διαβάζοντας τα όλα αυτά τα χρόνια, συνειδητοποίησα ότι σχεδόν σε όλα τα κόμιξ δεν υπάρχει αυτό που εμείς ονομάζουμε στην Ελλάδα...Οικογένεια! Δηλαδή ιστορίες που να πρωταγωνιστούν οι γονείς και τα παιδιά....

Θα επιχειρήσω μια καταγραφή που θεωρώ ότι έχει ενδιαφέρον....

Aστερίξ: Εργένης, κολλητός του Ovelix (επίσης εργένης). Βέβαια ο Majestix και κάποιοι άλλοι στο γαλατικό χωριό είναι παντρεμένοι αλλά έχουν πάντα...υποστηρικτικό ρόλο στις ιστορίες των Uderzo και Goscinny.



Λούκυ Λουκ: Ο τυχερός Λιουκ δηλαδή. Μόνιμη συντροφιά του η Ντόλυ, το άλογο του.



Mίκυ Μαους: Αιώνιος αρραβωνιασμένος με τη Minnie.

Οικογένεια Ντακ: Ο συμπαθής Ντόναλντ είναι εδώ και δεκαετίες σε σχέση με τη Νταίζη, αλλά ως εκεί. Ποτέ δεν έχουμε μάθει ποιανού παιδιά είναι τα ανήψια του Χιουή, Λιουή και Ντιούη. Άρα προφανώς υπάρχει κάποιος/κάποια αδερφός ή αδερφή. Ο Γκαστόνε είναι ελεύθερος, ο θείος Σκρουτζ φραγκοφονιάς και γεροντοπαλίκαρο. Ο Γκούφυ, φίλος του  Μίκυ Μάους και λίγο χαζός (το λέει και το όνομα του). Ο Γκαστόνε, το πιο τυχερό παπί του κόσμου και ξάδερφος του Ντόναλντ....Κι αυτός ελεύθερος. Προσθέστε και τον Μαύρο Πητ, τον Φέθρυ, τον Ρόμπαξ, τον Κύρο Γρανάζη, τον Λούντβιχ φον Ντρεϊκ κτλ. Όλοι τους χωρίς οικογένεια...Την κατάσταση σώζει ο (όχι και τόσο δημοφιλής) Οράτιος ο οποίος είναι αρραβωνιασμένος με τη Κλάραμπελ.



Ποπάϋ: Αρραβωνιασμένος με την Όλιβ. Βέβαια υπάρχει και ο Sweepy (ελληνιστί ''Ρεβυθούλης''), το μωρό που εμφανίζεται στις ιστορίες του αλλόκοτου ζευγαριού που μάλλον είναι υιοθετημένο.



Λοχαγός Μαρκ: Άλλος ένας ''στρίβην δια του αρραβώνος'' ήρωας (αν και στο τέλος της σειράς παντρεύεται τη ''καλή'' του Μπέτυ - που ζει στο φρούριο, μαγειρεύοντας νόστιμα πιάτα για τον αγαπημένο της). Κολλητοί του ο ινδιάνος Θλιμμένος Μπούφος και ο γενειοφόρος Μίστερ Μπλουφ.

Μπόλεκ και Λόλεκ: Δυό φιλαράκια από τη Πολωνία που κάποια στιγμή στη παρέα μπαίνει και μια...φίλη τους. Αλλά ως εκεί...



Μπάγκς Μπάνυ: Ο αλανιάρης και σκανδαλιάρης γκρι λαγός, είναι ένας από τους δημοφιλέστερους ήρωες των κινουμένων σχεδίων. βρίσκεται σε διαρκείς κόντρες με τους Έλμερ Φαντ, Γιοσεμάιτ Σαμ, Μάρβιν τον Αρειανό, Ντάφι Ντακ και Γουάιλ Κογιότ, από τις οποίες πάντα βγαίνει κερδισμένος. Ο Τσακ Τζόουνς ανησυχούσε αρχικά για την αποδοχή που θα έχει στο κοινό ένας επιθετικός χαρακτήρας, που θα έβγαινε πάντα νικητής. Γι' αυτό έκανε τον Μπαγκς Μπάνι ένα συμπαθητικό ήρωα και τους ανταγωνιστές του πονηρούς, θρασείς και απειλητικούς. Όλοι τους....singles!

Πόρκυ Πιγκ: Πρόκειται για ένα ανθρωπόμορφο, βραδύγλωσσο και καλοκάγαθο γουρουνάκι, που πρωταγωνιστεί στις σειρές κινουμένων Looney Tunes και Merrie Melodies. Μαζί με τον Ντάφυ Ντακ δημιούργησαν ένα από τα πιο γνωστά δίδυμα στον κόσμο των κινουμένων σχεδίων, όμως η μαύρη σκανδαλιάρικη πάπια ήταν αυτή που έκλεψε τη δόξα από το καλοκάγαθο, ήρεμο και ντροπαλό γουρουνάκι.

Τέλος, να μη ξεχάσω τον μαγκίτη λύκο του ρωσικού ''Nu! Pogodi'' (μετ. Θα σε πιάσω).  Ο λύκος, συνήθως μεταφράζεται στα αγγλικά ως Volk (ρωσικά : Волк), αρχικά παρουσιάζεται ως χούλιγκαν που γυρίζει με ανυπομονησία και κάνει βανδαλισμούς , είναι ενάντια στους νόμους, και είναι ένας μανιώδης καπνιστής (αν και στα τελευταία επεισόδια μασούσε...γλυφιτζούρι). Ο λαγός, είχε μια περίεργη θηλυπρέπεια πάντως και συνήθως εμφανιζόνταν λιγότερο από τον λύκο.



Προσωπικά ήταν η αγαπημένη μου σειρά....


Συνοψίζοντας, μπορούμε να καταλάβουμε ότι οι ήρωες των έντυπων κόμικς, καταργούν πολλές από τις συμβατικές έννοιες της ανθρώπινης κοινότητας. Αγνοούν κοινωνικές συνθήκες, συμβάσεις όπως το γάμο, την οικογένεια και τα παιδιά.

Οι περισσότεροι από τους άντρες ήρωες, όπως ο Σκρουτζ, ο Μίκυ, ο Ντόναλντ, ο Γκαστόνε, ο Ποπάυ, ο Σεραφίνο, ο Λούκυ Λουκ και οι αδερφοί Ντάλτον, δηλώνουν σκληροπυρηνικοί εργένηδες και έχουν μια έντονη εργένικη νοοτροπία.
 

Από την άλλη πλευρά οι γυναίκες ηρωίδες  όπως η Νταίζη, η Όλιβ, και η Ματζίκα Ντε Σπελ, προβάλλουν συνήθως μια εικόνα για τις γυναίκες όπως της επίδοξης συζύγου, της αιώνιας αρραβωνιαστικιάς και της ''κολασμένης'' για τους άντρες. 

Όπως και να 'χει, τα τελευταία χρόνια αυτή την εργένικη εικόνα άλλαξε με τη ταινία animation ''Σρεκ ο Τρίτος'' που τελικά ο Σρεκ παντρεύεται και γίνεται και πατέρας....




Και ζήσαν αυτοί καλά....

Kωνσταντίνος Πέγκος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου